Grangärdebygden Historia




Historia om Grangärdebygden

Grangärde sockens gamla namn är Gränge (uttalat Gränje) och är den översta Berglagssocknen i Kolbäcksåns vattensystem. En urgammal färdväg passerade genom Grangärde över skogen mot Västerdalälven vid Björbo i gamla Nås socken.

Arkeologiska fynd visar att låglandet kring sjöarna tidigt var befolkade. När Bergslagen blomstrade  genom bergsbruket på medeltiden, blev Gränge en egen kyrksocken. Den omfattade nuvarande Grangärdebygden samt området runt sjön Väsman och stora skogstrakter västerut (Grangärde Finnmark) och Grängesberg.

Kyrkan som är från 1300-talet byggdes i centralbyn nära den gamla landsvägen mellan sjöarna Bysjön och Björken och blev den stora socknens centrum. Kyrkan har brunnit 9 gånger och alltid byggts upp igen. Den har byggts ut i flera omgångar och tidigt 1700-tal fick den sina nuvarande mått. Inuti kyrkan finns flera medeltida träskulpturer, bl.a en som föreställer helgonet S:t Olof. Kyrkan är nyrenoverad och återinvigdes i november 2021.  I Grangärde kyrkby finns en rad ståtliga byggnader och sjömagasin som vittnar om bergsmanstiden.

Grangärdebygdens byar ligger vackert belägna vid sjöar med det öppna landskapet som ger bygden dess karaktär. I bygden har människor bott i mer än tusen år. Under medeltiden utvecklades området som en mötes- och handelsplats. Eftersom Grangärde var en viktig ort fick bygden redan 1607 handelsrättigheter.

Storhetstiden för Grangärdebygden inföll under 1700-talet och början av 1800-talet när hyttorna var i full gång och sjöfarten var livlig. Bruket och sågen i Nyhammar var betydande arbetsplatser ända fram till senare delen av 1900-talet. Under en rad av år från slutet av 1900-talet och framåt var Tallmogården i Sunnansjö ett välkänt hälsohem. I dag är bygden ett av de områden i Västerbergslagen som har många entreprenörer bland de boende och det är en i allra högsta grad levande bygd.

Sedan medeltiden har en marknadsplats funnits vid Grangärde torg. Den livsmedelsbutik som I dag finns är sannolikt i sin grund en av Sveriges äldsta landsortsbutiker.



Till Grangärdebygden hör också Grangärde Finnmark där bygdens egen skald Dan Andersson hämtade inspiration för sin diktning.

Förutom de fyra orterna i Grangärdebygden som i dag har egna postnummer, Grangärde, Nyhammar, Sunnansjö och Saxdalen finns många byar med spännande namn som t.ex  Östanbjörka, Ställberget, Saxhyttan, Norrbo, Västansjö, Norhyttan, Gänsen, Kullen, Abborberg, Skattlösberg.

Här finns massor av vackra och spännande miljöer att se och uppleva. Vill man vandra eller cykla finns ett flertal kyrkstigar och cykelvägar samt Pilgrimsleden Romboleden. Fina fiskesjöar, bär- och svampskogar för de som älskar att vistas i skog och mark. Vintertid finns många skidspår att välja på.

Varmt välkommen till Grangärdebygden med omnejd!

 

Här finner du:

  • Grangärde
  • Nyhammar 
  • Sunnansjö
  • Saxdalen
  • Östanbjörka
  • Ställberget
  • Saxhyttan
  • Norrbo
  • Västansjö
  • Norhyttan
  • Gänsen

www.grangärde.se